Historikk

Journalisten Norman Cousins sjokkerte den etablerte legestanden da han oppdaget latterens positive effekt. Han led av en uhelbredelig ryggradslidelse, og det fantes ikke smertestillende midler. Han eksperimenterte med latter ved å se morsomme filmer og oppdaget at han ble smertefri opptil 2 timer etterpå. Alt er dokumentert i boka ”Anatomy of an Illness” i 1978.

I 1995 oppdaget Dr. Madan Kataria de mange vitenskapelige undersøkelsene som var blitt gjort om latter med svært gode resultater. Han startet den første latterklubben i Mumbai. Det tok litt tid før han sluttet med vitser og inspirerte folk til å le uten grunn. Han.skapte latterøvelser med pust og bevegelse. I dag finnes det latterklubber over hele verden. I India bruker de også denne formen for latterterapi for bedrifter. Instruktører leder de ansatte gjennom latterøvelser hver morgen. Dette har gitt svært gode resultater for helse og miljø..

Dr. Kataria har en visjon om å knytte hele verden sammen med Latter Yoga. Han ønsker at det skal vær Latterklubber i alle byer i hele verden. Han vil forene mennesker med hverandre i kjærlighet og forståelse uten fordommer. Det er den sanne betydningen av Yoga, sier han. Latter er et viktig verktøy i vår sosiale utvikling og samspill. Latter er et felles språk. Det kjenner ingen religion eller etniske forskjeller og har ingen kjønnsdiskriminering. Latter er en mektig følelse og et sosialt lim.

Lekenhet gir enorm glede spesielt i en gruppe. Glede og fryd er grunnlaget for latteryoga. Glede er noe du opplever i øyeblikket ved latter, lek, sang og dans. Latterøvelsene til
Dr Kataria får fram latter. Deltakerne overvinner sine hemninger og sin sjenanse og blir mer åpne. De begynner å se hva som er morsomt i livet. I lattergrupper er latter årsaken og humor effekten. Det er som å sette vogna foran hesten, og det fungerer.

Dr. Kataria fremhever at latter kan forbedre din fysiske helse, få deg til å gi slipp på negative tanker og følelser, Latter kan hjelpe deg med å utvikle holdninger som sjenerøsitet, medfølelse, tilgivelse og hjelpsomhet. Du utvikler evnen til å le av ting som tidligere ville ha ført til stress eller sinne.